Posted on Jätä kommentti

Auton avaimen paristo loppu?

Auton avaimen pariston loppuminen ilmenee kaukolukituksen toisaikaisuutena.

Auton avaimen pariston latauksen väheneminen ilmenee samaan tapaan kuin esimerkiksi kaukosäätimen pariston loppuminen. Ensin lukkojen avaamisessa ja sulkemisessa saattaa esiintyä toisaikaisuutta ja sitten avain lopettaa kokonaan toimintansa. Joskus esimerkiksikova pakkanensaattaatyhjentää avaimen pariston, jolloin avain lopettaa toimintansa varoittamatta. 

Autoon pääsee sisälle pariston loputtua, käyttämällä mekaanista avainta. Joissain malleissa mekaaninen avain on sijoitettu avaimen sisään, niin että se ei ole lainkaan näkyvissä. Yleensä se kuitenkin löytyy avaimesta, tarkemman tarkastelun jälkeen. Joissain autoissa myös ovessa olevaavaimenreikä on piilotettu muovisuojuksen alle. Pakkaskauden lähestyessä kannattaa muistaa, että muoviosat saattavat rikkoutua helposti kovalla pakkasella. 

Autoissa joissa on avaimeton käynnistys, avain laitetaan auton avainpaikkaan. Auton avainpaikka löytyy ohjekirjasta, mikäli se ei ole tiedossa. Muissa malleissa auto käynnistyy normaaliin tapaan, virtalukossa avainta kääntämällä. 

Jos auton avaimen paristo on pitkään tyhjänä tai vaihdossa kuluu aikaa liian kauan, saattaa avaimesta hävitä ohjelmointitieto. Jos auton ohjelmointitieto on kadonnut, kaukolukitus ei toimi pariston vaihdonkaan jälkeen. Ohjelmointi täytyy tehdä uudelleen, jotta kaukolukitus saadaan jälleen käyttöön. 

Jos vaihdat pariston itse, varmista ennen vanhan pariston irrottamista, että sinulla onoikea paristo saatavilla. Voit myös tuoda tai lähettää avaimesi pariston vaihtoon Autonlukkosepälle. 


Kysy lisää auton avaimista
Autolukkoseppä
p. 050 384 1701
markus@autonlukkoseppa.fi

Posted on Jätä kommentti

Auton avain voidaan valmistaa lukon mukaan

Auton avain lukon mukaan

Kaikki avaimet kadonneet?

Jos auton kaikki avaimet ovat kadonneet, eikä avainnumeroa löydy edes merkkiliikkeen kautta. Voidaan uusi avain valmistaa lukon mukaan. Avaimen valmistusta varten auton lukko täytyy irrottaa. Lukon voi tuoda valmiiksi irrotettuna autolukkosepälle tai lukkoseppä voi hoitaa koko prosessin, irrotuksesta avaimen valmistukseen ja lukon paikoilleen laittoon. Jos lukko on jumissa, se täytyy ensin tiirikoida auki. Pahasti jumittunut lukko porataan auki ja vaihdetaan kokonaan uuteen lukkon. Joskus avaimen valmistukseen tarvittava numero on merkitty lukkoon, jolloin uusi auton avain voidaan valmistaa sen mukaan. 

Ennen lukon avaamista, etsitään sopiva avainaihio, eri vaihtoehtoja kokeilemalla. Tämän jälkeen lukko avataan ja lukon sisällä olevat haitat luetaan. Näissä haitoissa on uuden auton avaimen tekemiseen tarvittava tieto. Jos uusi avain voidaan valmistaa avainkoneella, varsinaisen avaimen valmistukseen kuluu aikaa saman verran kuin normaalissakin avaimen valmistuksessa. Käsin viilammalla valmistettavan avaimen teko vie pidemmän aikaa. 

Samalla kun lukko avataan ja haitat luetaan, ne puhdistetaan ja kuluneet haitat uusitaan. Lukko voidaan samalla myös sarjoittaa uudelleen. Näin poistetaan kadonneiden avainten väärinkäytön mahdollisuus. Autoon kannattaa pitää aina varalla ainakin yksi vara-avain. 

Kysy lisää auton avaimen teettämisestä
Autolukkoseppä
p. 050 384 1701
markus@autonlukkoseppa.fi

Posted on Jätä kommentti

Mekaaninen auton avain vs kaukolukitusavain

Listasimme auton mekaanisen avaimen ja kaukolukitusavaimen etuja ja haittoja

– Jos käyttää pelkkää kaukolukitusta, lukon sisällä olevat haittalevyt saattavat jumittua. Käytä siis säännöllisesti myös auton mekaanista avainta. Yleensä jokaisen auton kaukolukitusavaimen sisältä löytyy myös mekaaninen avain.

– Mekaanisen avaimen mukana lukkoon kulkeutuu helposti likaa ja roskia, jotka saattavat jumittaa lukon. Huolehdi aina, että avain on puhdas, ennen kuin laitat sitä auton lukkoon.

– Pelkän mekaanisen avaimen käyttö kuluttaa auton lukon haittalevyt nopeammin kuin kaukolukitusavain. Kulunut mekaaninen avain kuluttaa haittalevyt nopeasti “pyöreiksi”.

– Pakkanen saattaa tyhjentää nopeastikin auton kaukolukitusavaimen pariston. Mekaanisessa avaimessa ei tätä ongelmaa luonnollisesti ole.

– Kaukolukitusavaimen sisällä on ajonestosiru tai piirilevy, joka saattaa rikkoutua, jos avaimen sisään pääsee kosteutta tai se putoaa lattialle. Mekaaninen avain kestää normaalisti melko hyvin putoamista. Vääntämistä ja kuumentamista mekaaninen avain ei kestä. Älä siis koskaan käytä avainta työkaluna tai lämmitä avainta sytkärillä, vaikka auton lukot olisi jäässä. Kuumennettaessa avaimen rakenne kärsii.

– Kaukolukitusavaimen kanssa ei ole vaaraa, että avain katkeaa lukkoon, kun taas mekaaninen avain voi toisinaan katketa lukkoon ja avaimen pala jäädä lukon sisään.

– Uuden mekaanisen avaimen teettäminen on edullisempaa, kuin ns. älyavaimen teettäminen.

– Kaukolukitusavaimeen voidaan vaihtaa tarvittaessa kuoret ja kytkimet. Joissain avaimissa vanha mekaaninen avainosa voidaan siirtää uusiin kuoriin. Samoin voidaan tehdä ehjälle sirulle tai piirilevylle. Toisinaan auton avaimen sisällä oleva ajonestosiru on liimattu kiinni, jolloin irrottamisessa vaaditaan erityistä varovaisuutta. Jos siru rikkoutuu, täytyy uusi siru ohjelmoida toimintaan.

Posted on Jätä kommentti

Auton lukko temppuilee?

Auton lukot

Jos auton lukko alkaa temppuilla, kannattaa ensimmäisenä kokeilla lukon voitelua ja puhdistusta. Lukon puhditus suoritetaan voitelun yhteydessä, työntämällä avainta lukkoon ja vetämällä avain pois lukosta. Jokaisella kerralla avain pyyhitään puhtaaseen liinaan tai paperiin, jolloin avaimeen kertynyt lika puhdistuu pois. Lukkojen voitelu kannattaa suorittaa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Voideltuna lukko ei ole niin herkkä mm. ilmankosteuden muutoksille ja jäätymiselle. Talvikauden päättyessä on erityisen tärkeää muistaa voidella lukko, mikäli lukkoon on laitettu lukkosulaa. Lukkosula kuivattaa lukkoa ja jumittaa ajan saatossa lukon haittalevyt. Mieluiten lukko voidellaan jokaisen lukkosulan käyttökerran jälkeen. Voitelua ei kannata kuitenkaan tehdä auton virtalukolle lainkaan. Virtalukkoon saattaa alkaa voitelun seurauksena kerääntyä auton avaimen mukana likaa, joka jumittaa lukon kokonaan. Vanhassa virtalukossa voiteluaine saattaa irrottaa lukon sisään jo kertyneen lian, jonka avain kuljettaa lukon pohjalle ja jumittaa lukon.

Jos auton lukot eivät voitelusta huolimatta toimi kunnolla, saattaa vika olla kuluneissa haittalevyissä tai kuluneessa avaimessa. Lukon sisällä olevat haittalevyt voidaan uusia, jolloin lukosta tulee jälleen uutta vastaava. Sarjoituksen yhteydessä vanhat avaimet kannattaa uusia, sillä käytetty mekaaninen avain kuluttaa uudet haittalevyt nopeasti “pyöreiksi”.

Rikkinäinen auton lukko voidaan korjata ammattilaisen toimesta tai korjausosat voi tilata kotiin ja suorittaa korjauksen omatoimisesti. Haittalevyjä ei sen sijaan turvallisuussyistä myydä kuin ammattilaisille. Auton lukko voidaan uusia myös kokonaan, jolloin lukon voi tilata valmiiksi sarjoitettuna ja suorittaa itse vaihdon tai tuoda auton autolukkosepän pajalle lukkojen vaihtoon.

Kysy lisää auton lukoista
Autolukkoseppä
p. 050 384 1701
markus(a)autonlukkoseppa.fi

Posted on Jätä kommentti

Auton lukot jäässä?

Auton lukot jäässä

Pakkanen on aiheuttanut monelle autoilijalle taas tänäkin vuonna ongelmia auton lukkojen kanssa. Vaihtelevat pakkaslukemat ja lumituiskujen tuoma kosteus ovat omiaan aiheuttamaan ongelmia auton lukkojen kanssa. Lämpimässä tallissa auton lukot ehtivät yön aikana useimmiten kuivumaan eivätkä ne pääse jäätymään päivälläkään vaikka auto olisi ulkosäilytyksessä. Ongelmia esiintyykin useimmiten niiden autojen lukoissa, jotka ovat jatkuvasti ulkona tai vain hetkellisesti esim. kaupan lämpimässä parkkihallissa. Näin lumi ja jää ehtivät sulamaan, mutta kosteus jää lukkoon.

Vaikka lukkosulaa kannattaakin käyttää harkiten, on lukkosula lukkojen sulatukseen lämpimän tilan ohella paras vaihtoehto. Lukkosulan käytön jälkeen täytyy kuitenkin aina muistaa voidella lukot. Lukkosula kuivattaa lukkoa ja jumittaa lukon haittalevyt. Jos lukkosulaa ei ole saatavilla, eikä autoa saada siirrettyä lämpimään tilaan, paras tapa sulattaa auton lukot on käyttää vesipussia. Kuumalla vedellä täytetty pussi sulattaa auton lukon, jolloin auton lukko alkaa taas toimia ja autoon pääsee sisälle. Vesipussi ei kuitenkaan poista lukon sisällä olevaa kosteutta, joten lukko jäätyy hetken kuluttua uudelleen. Auto kannattaakin siirtää lämpimään sisätilaan, jossa lukot saavat kuivua rauhassa. Jos lukkoihin jää kosteutta, ne jäätyvät hetken päästä uudelleen.

Kysy lisää auton lukkojen huollosta ja korjauksesta
Autolukkoseppä
puh. 050 384 1701
markus@autonlukkoseppa.fi

Posted on Jätä kommentti

Auton avaimen koodaaminen

Auton avaimen koodaus autossa

Auton avaimen koodaaminen tehdään autossa tai autolukkosepän pajalla

Auton avaimen koodaaminen tehdään joko autolukkosepän pajalla tai paikan päällä autossa. Autolukkoseppä voi koodata avaimen käymättä autossa, jos avaimessa sisällä oleva koodi voidaan kopioida/kloonata koodauslaitteella. Osa avaimista täytyy kuitenkin koodata autossa sisällä, jolloin autoon tehdään rinnakkainen avain, vanhan auton avaimen lisäksi. Avaimet eivät näin ollen ole toistensa kopioita, mutta toimivat molemmat samaan tapaan sekä lukoissa, että käynnistämisessä.

Auton avaimen koodaaminen kadonneiden avainten tilalle

Jos kaikki auton avaimet ovat hävineet, auton avaimen koodaus tehdään aina autossa sisällä, jolloin koodauslaite kytketään autoon ja uusi avain koodataan toimimaan autossa. Kokonaan uuden avaimen koodaamisen yhteydessä, automerkistä riippuen vanha auton avain poistuu käytöstä niin, että sillä ei enää voi käynnistää autoa tai vanhan avaimen rinnalle tehdään uusi avain. Mekaaninen osa avaimesta toimii edelleen, jolloin autoon pääsee sisään vanhalla avaimella. Jos vanha auton avain halutaan poistaa kokonaan käytöstä, auton lukot täytyy sarjoittaa uudelleen tai vaihtaa vanhat lukot uusiin.

Auton avaimen mekaanisen osan tekeminen

Auton avaimen koodaamisen lisäksi avaimeen tehdään myös mekaaninen avainosa. Mekaanisen avaimen jyrsinnumero saadaan auton maahantuojalta tai lukemalla vanhasta auton avaimesta (joissain vanhemmissa automalleissa voi olla mukana kortti, jossa on avainnumero). Jos autoa ei tuoda autolukkosepän pajalle, autolukkoseppä voi valmistaa avaimen mekaanisen osan valmiiksi, saamansa koodin perusteella ja tuoda sen mukanaan asiakkaan luokse. Näin auton avain voidaan tehdä valmiiksi asiakkaan kohteessa ilman, että asiakaan täytyy itse tulla autolukkosepän pajalle.

Auton lukkojen tiirikointi

Kun auton kaikki avaimet ovat hävinneet, autolukkosepän täytyy ensin tiirikoida auton lukot auki. Ennen tiirikoinnin aloittamista autolukkoseppä varmistaa aina, että asiakkaalla on oikeus auton käyttöön. Asiakkaan on näin ollen pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä ja oikeutensa käyttää autoa. Auton lukot saadaan useimmiten auki, ilman että niitä täytyy rikkoa. Jos auton lukko joudutaan avaamisen yhteydessä rikkomaan, rikottu lukko korvataan uudella lukolla ja sarjoitetaan samaan sarjaan muiden lukkojen kanssa, jolloin kaikkia auton lukkoja ei tarvitse uusia. Jos auton lukot on kuitenkin kuluneet ja huonossa kunnossa, on suositeltavaa sarjoittaa lukot uudellen tai uusia ne kokonaan.

Kysy lisää auton avaimen koodaamisesta
Autolukkoseppä
p. 050 384 1701
markus(a)autonlukkoseppa.fi

Posted on Jätä kommentti

Kulunut auton avain kannattaa uusia ajoissa

Auton avaimen teettäminen

Miksi kulunut auton avain kannattaa uusia?

Auton avaimen mekaaninen osa, eli avainosa kuluu pikkuhiljaa normaalissa käytössä. Avaimet kuluvat myös mm. taskussa tai laukussa. Auton avaimia kannattaakin säilyttää erillään muista avaimista, jolloin ne eivät pääse kuluttamaan toinen toisiaan. Kuluessaan auton avaimen jyrsinnän kuvio ns. pehmenee, kun alunperin tarkat ja terävät kulmat hioutuvat pyöreämmiksi. Kulunut avain alkaa kuluttaa myös lukkoa. Lukon sisällä olevat haittalevyt alkavat muokkautua kuluneen avaimen mukaan. Näin vanha auton avain ei välttämättä toimii enää lukossa, mutta vähällä käytöllä ollut vara-avain saattaa vielä toimia.

Kuluessaan auton lukon sisällä olevat haittalevyt eivät enää asetu lukossa normaaliin tapaan, vaan saattavat jumittua väärään asentoon, jolloin auton lukon toiminnassa alkaa ilmetä häiriöitä. Kuluneet haittalevyt kuluttavat auton avainta entisestään, jäädessään lukon sisällä väärään asentoon. Virheelliseen asentoon jumittuneet haittalevyt kuluttavat lisää jo valmiiksi kulunutta avainta. Väärässä asennossa olevat haittalevyt saattavat myös vaurioitua, kun avain työnnetään lukkoon.

Kulunut auton avain kannattaakin uusia hyvissä ajoin, ennen kuin se alkaa kuluttaa lukon sisällä olevia haittoja. Jos lukon haitat ovat päässeet kulumaan, ne kannattaa uusia. Haittojen uusinnan yhteydessä kannattaa varmistaa kaikkien auton avainten kunto ja uusia ne tarvittaessa.

Haittojen vaihdon yhteydessä auton lukot puhdistetaan ja niiden toiminta tarkastetaan. Huollon jälkeen lukot toimivat uutta vastaavasti. Lukkojen uudelleen sarjoitus voi tulla ajankohtaiseksi myös, jos auton avaimia on kadonnut. Kun auton lukot sarjoitetaan uudelleen, vanhoilla avaimilla ei pääse enää autoon sisään. Uudelleen sarjoitus voi joskus olla aiheellista myös, jos esim. oston yhteydessä ei ole täysin varma onko saanut kaikki auton avaimet haltuunsa tai vanha omistaja ei muista tarkalleen, kuinka monta avainta autoon on teetetty.

Auton avainta voi suojata silikonisella suojakuorella, samaan tapaan kuin kännykkää. Suojakuori suojaa avaimen omaa kuorta ja painikkeita sekä pehmentää hieman putoamisen aiheuttamaa tärähdystä. Suojakuoria on saatavilla erivärisinä, jolloin esim. perheenjäsenillä voi olla eriväriset kuoret ja oman avaimen erottaminen on helpompaa.

Kysy lisää auton avaimen teettämisestä
Autolukkoseppä
p. 050 384 1701
markus(a)autonlukkoseppa.fi

Posted on Jätä kommentti

Auton avain lukon mukaan

Auton avain lukon mukaan

Auton avaimen teettäminen lukon mukaan

Jos auton viimeinenkin avain katoaa, eikä avainnumeroa löydy mistään, voidaan uusi avain auton lukkoon tai johonkin muuhun lukkoon tehdä lukon mukaan. Kun kyseessä on auton avain, voidaan avaimen koodi saada myös tilattua merkkiliikkeen kautta.

Tyypillisiä lukon mukaan tehtyjä avaimia, auton avaimien ohella ovat mm. mopojen, skoottereiden sekä erilaisten kalustelukkojen avaimet. Lisäksi tehdään esim. moottoripyörän tavarasäiliöiden avaimia. Pääsääntöisesti jokaiseen mekaaniseen lukkoon voidaan valmistaa uusi avain, lukon mukaan.

Kun uutta avainta aletaan valmistamaan, lukko täytyy ensin irrottaa. Lukon irrotuksen voi tehdä asiakas halutessaan itse ja tuoda tai lähettää lukon autolukkosepälle, avaimen valmistusta varten. Autolukkoseppä voi tulla tarvittaessa myös asiakkaan kohteeseen irrottamaan lukon. Tällaisia tilanteita ovat esim. ne, missä auton ovet ovat lukossa tai kaapin lukko jumissa. Autolukkoseppä tiirikoi ensin lukon auki, jotta se voidaan irrottaa, vahingoittamatta auton tai kaapin ovea. Jossain tapauksissa lukko on niin jumissa, että sitä ei saada tiirikoitua auki, jolloin lukko porataan ja vaihdetaan kokonaan uuteen lukkoon. Autolukkoseppä osaa ammattinimikkeestään huolimatta valmistaa myös esim. antiikkikalusteiden lukkoihin ja kassakaappeihin uusia avaimia.

Auton avain valmistetaan lukon haittalevyjen mukaan

Joskus avaimen numero saattaa löytyä lukosta, jolloin uusi auton avain voidaan valmistaa sen mukaan. Ennen lukon avaamista, lukkoon sopivaa avainaihiota kartoitetaan silmämääräisesti ja eri vaihtoehtoja lukkoon kokeilemalla. Tämän jälkeen lukko avataan ja lukon sisällä olevat haitat luetaan. Näissä haitoissa on uuden auton avaimen tekemiseen tarvittava tieto. Joskus uusi avain voidaan valmistaa avainkoneella, jolloin varsinaisen auton avaimen valmistukseen kuluu aikaa saman verran kuin normaalissakin avaimen valmistuksessa. Auton avaimen valmistaminen useimmiten onnistuu avainkoneella, mutta esim. mopon avaimet viilataan monesti käsin.

Auton avaimen teettämisen yhteydessä lukko huolletaan

Kun lukko avaimen koodin lukua varten avataan, lukon sisällä olevat haitat puhdistetaan ja mahdollisesti huonossa kunnossa olevat haitat uusitaan. Jos on epäilys, että kadonnut avain saattaa joutua vääriin käsiin, kannattaa lukko samalla sarjoittaa uudellen. Sarjoittamisen jälkeen vanhoilla avaimilla ei enää pääse autoon sisään tai saa kyseistä lukkoa auki.

Auton avaimen teettämisen yhteydessä tehdään siis lukkoon huolto. Pelkän uuden avaimen teettämisen sijaan, lukko saa lisää käyttöaikaa ja sen toimintavarmuus kasvaa. Kun lukko on huollettu ja uusi avain teetetty, kannattaa samalla teettää autoon tai muuhun lukkoon, ainakin yksi vara-avain.

Kysy lisää auton avaimen teettämisestä
Autolukkoseppä
p. 050 384 1701
markus@autonlukkoseppa.fi